Sakskøbing

Færøerne er stort set sluppet for corona:

Det handler om tillid

Omkring fem uger.

Så lang tid gik der, fra Færøerne lukkede ned i marts sidste år, til de langsomt kunne begynde at lukke op for samfundet i april. Det var øernes første og eneste nedlukning.

Under pandemien er i alt tre smittebølger skyllet ind over Færøerne, men man har været i stand til at kontrollere dem. Og det har betydet, at livet nogenlunde har været tilbage ved det gamle gennem længere tid. Det fortæller Anja Sólstein, som er daglig leder af en café i hovedstaden Tórshavn.

– Vi lever helt normalt, og det har vi gjort i et stykke tid. Vi spritter selvfølgelig af, og man går selvfølgelig ikke rundt og krammer alle, fortæller hun.

Og for den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, står det klart, at det er måden, man har taget fat om coronaproblemet, der har fået smittetallet helt ned i bund.

– Strategien har været bygget på tillid og eget ansvar, hvor vi har opfordret til at følge myndighedernes anbefalinger fremfor at lovgive omkring det. Her er der ingen tvivl om, at det spiller en stor rolle i vores gode position.

Proppede cafeer og overfyldte terrasser

Da pandemien kom til øerne, satte man også stort ind for at få massetestet befolkningen og opspore samt inddæmme smitten. Det er ifølge lagmanden en af grundene til, at man nu kan leve et liv uden corona.

Han kalder indsatsen for en blanding af at have de rigtige kompetencer og held. Blandt andet har man i forvejen prøvet at masseteste blandt lakseopdrættere, hvor fiskene har været ramt af et sygdomsudbrud. Og heldet kommer fra den hurtige reaktion.

– Det var heldigt, at vi lukkede ned hurtigt, da den første bølge kom. Det lykkedes os at opspore folk og komme næsten ned på nul smittede inden for kort tid, siger han.

På caféen i Tórshavn har man heller ikke rigtig kunnet mærke virussen efter nedlukningen på grund af den første bølge i starten af pandemien.

– Der er fyldt op hver evig eneste dag, fortæller Anja Sólstein.

Og det er ikke kun på caféen, at der kan være propfyldt med mennesker. For shoppingcentre, natklubber og biografer har også haft åbent. Og her har pladsmanglen været et større problem.

– Man kan godt gå i byen om aftenen eller i weekenden. Men der er proppet på alle barer, og på terrasserne er der helt fyldt op. Det kan være svært at få et bord. Vi lever helt frit heroppe, forklarer cafélederen.

Holde øjne åbne

Bárður á Steig Nielsen mener, at det kan skabe mistro blandt befolkningen, hvis man gør restriktioner til lov fremfor anbefalinger. Han peger blandt andet på forsamlingsforbuddet, som vi har i Danmark, som en ting, der kan ødelægge tilliden til myndigheder.

– Danmark har gjort ligesom mange andre lande og lovgivet og udskrevet bøder, hvis man er for mange samlet i en park. Det er ikke specielt tillidsvækkende hos borgerne, når myndighederne kommer og smækker en hammer i hovedet på dem, siger han.

På Færøerne er det derfor i stedet for op til færingerne selv, om de vil følge anbefalingerne eller ej.

– Den indbyggede selvjustits i samfundet er styrket under corona. Den er nok også styrket, fordi vi har givet den enkelte ansvar over for sig selv og sine medmennesker, siger lagmanden.

Han fortæller, at folk godt kan holde øje med hinanden. Men det mener han ikke skaber udfordringer mellem borgerne.

Det gør også en forskel, at øerne i alt har omkring 50.000 borgere, mener Anja Sólstein, som forklarer, at man kender hinanden, og derfor er det også lettere at reagere, hvis nogen træder ved siden af.

– Hvis der kommer nogen og snyder med det hele, så tænker man over det. Alle ved, hvem der har været ude og rejse, siger hun.

Facebook
Total Page Visits: 181 - Today Page Visits: 2

Velkommen til vores hjemmeside.